In urma derularii procedurii de restituire, fie pe cale administrativa fie pe cale judiciara, daca dosarul este solutionat, persoana indreptatita va primi una din urmatoarele variante:
- Restituirea în natură a imobilului solicitat daca acest lucru este posibil.
- Acordarea în compensare a altor bunuri sau servicii, atunci când restituirea în natură nu este posibilă;
- Acordarea de măsuri reperatorii în echivalent, în situația în care nu sunt posibile nici restituirea în natură și nici acordarea în compensare a altor bunuri sau servicii. Se primeste un certificat de detinator de puncte ANRP.
Conform legii 165/2013 cererile de restituire care nu pot fi soluţionate prin restituire în natură la nivelul entităţilor învestite de lege se soluţionează prin acordarea de măsuri compensatorii sub formă de puncte, care se determină potrivit art. 21 alin. (6) şi (7) de catre Autoritatea Natională de Restituire a Proprietaţilor.
Evaluarea imobilului ce face obiectul deciziei se face prin aplicarea grilei notariale valabile anul precedent, de către Secretariatul Comisiei Naţionale şi se exprimă în puncte.
De la 1 ianuarie 2017, detinatorii punctelor ANRP pot decide sa le valorifice in numerar, insa acestia nu pot converti anual mai mult de 20% din totalul punctelor pe care le au, iar valoarea unui titlu de plata nu poate sa fie mai mica de 20.000 lei. ANRP a inceput procedura de eliberare a titlurilor de plata, iar solicitantii acestora trebuie sa depuna decizia de compensare in original, copia actului de identitate si o procura speciala (in cazul in care cererea este depusa prin mandatar).
1 punct ANRP are o valoare fixa de 1 leu iar intreaga suma se poate recupera in 5 ani.
Doriti sa vindeti partial sau toate punctele ANRP pe care le detineti in cele mai bune conditii de piata?
Conform prevederilor art. 31 din Legea nr.165/2013, după 1 ianuarie 2017, titularii deciziilor de compensare prin puncte și ai certificatelor de deținător de puncte pot depune la sediul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (A.N.R.P.), personal sau prin mandatar, cereri de valorificare a punctelor în numerar.
Odată cu cererea, solicitanții trebuie să depună următoarele documente:
- Decizia de compensare sau de validare parțială/certificatul de deținător de puncte, în original
- Copia actului de identitate;
- Procura specială, în original (în cazul în care cererea este depusă prin mandatar).
În cazul în care se impune rectificarea unor date de identificare din decizia de compensare / de validare parțială/ certificatul de deținător de puncte (nume, CNP sau adresă), solicitanții vor indica prin cerere, în mod expres, datele care trebuie avute în vedere la emiterea titlului de plată.
În situația în care cererea se depune de către moștenitori, este necesară anexarea copiei legalizate a certificatului de moștenitor, doar în situația în care defunctul este menționat pe decizia de compensare. Dacă certificatul de moștenitor nu cuprinde și C.N.P. al autorului, se va depune o copie a certificatului de deces.
Atragem atenția că în cazul în care un moștenitor solicită emiterea titlului de plată și pentru alți moștenitori, este necesară depunerea unei procuri notariale prin care i s-a acordat mandat în acest sens.
Dacă decizia de compensare prin puncte a fost emisă pe numele mai multor beneficiari, fără a fi însă specificată cota ce îi revine fiecăruia, titlul de plată se va emite:
- pe numele tuturor beneficiarilor din decizie, numai după înregistrarea cererilor tuturor acestor persoane;
- individual, pentru persoana care a făcut cerere, dacă s-a făcut partajul drepturilor stabilite prin decizia de compensare. În această ipoteză este necesară depunerea actelor care fac dovada partajului.
Exemplu:
Acte necesare pentru emiterea titlului de plată aferent unei decizii cu 5 beneficiari
- decizii în original (toate cele 5 exemplare originale ale deciziei de compensare);
- cereri de plată din partea tuturor beneficiarilor (5 cereri), depuse personal sau prin mandatar;
- copii ale actelor de identitate pentru toți beneficiarii.
Scopul acestui site este de a informa posesorii de dosare ANRP privind posibilitatea de a deschide o acțiune judecătorească, pentru a câștiga mai repede despăgubirile cuvenite și de a informa despăgubiții din dosarele ANRP care doresc să vândă punctele ANRP obținute, privind posibilitățile de vânzare a acestora la un preț cât mai bun. Astfel:
- Vă stăm la dispoziție pentru a vă oferi orice fel de informații legate de procesul de restituire și despre piața punctelor A.N.R.P ! Asigurăm și garantăm confidențialitatea datelor ce ne sunt prezentate, prețul și orice alte informații ce au caracter privat!
- În cazul unei vânzări de puncte ANRP, nu se percepe comision de tranzacționare, iar actele notariale sunt în sarcina noastră. Prețul propus este prețul NET!
- Dosare ANRP Legea 165/2013, avem în echipă avocați specializați în rezolvarea în cel mai scurt timp posibil a dosarelor!
- Tranzacțiile cu Decizii de Compensare Puncte ANRP au loc exclusiv la un notar autorizat și necesită verificarea corectitudinii tuturor documentelor.
- Transferul banilor se realizează prin ordin de plată (integral) sau și parțial în numerar, în limita impusă de lege!
- Procedura de transfer al banilor este similară cu cea din tranzacțiile imobiliare.
După ce toate părțile implicate au citit contractul și sunt de acord cu termenii, se semnează documentele. - Documentele semnate rămân la notar iar cele două părți, respectiv vânzătorul și cumpărătorul merg la bancă pentru a realiza transferul bancar.
După ce au intrat banii in contul vânzătorului, acesta urmează a solicita băncii un extras de cont prin care să dovedească că a încasat suma aferentă tranzacției.
Abia după ce notarul a primit dovada încasării sumei de bani, acesta eliberează atât vânzătorului cât și cumpărătorului contractele de cesiune semnate și autentificate de către notar!