Legea 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România, acordă moștenitorilor posibilitatea de a-și câștiga dreptatea în instanță.
- Conform art. 35 din Legea 165, în primul rând Deciziile CNCI | ANRP, emise în mod neîntemeiat, pot fi atacate de persoana care se consideră îndreptățită la secția civilă a tribunalului în a cărui circumscripție se află sediul entității, în termen de 30 de zile de la data comunicării.
- În al doilea rând, în cazul în care entitatea învestită de lege nu emite decizia în termenele legale, persoana care se consideră îndreptățită se poate adresa instanței judecătorești în termen de 6 luni de la expirarea termenelor prevăzute de lege pentru soluționarea cererilor.
În ambele variante de mai sus, instanța judecătorească se pronunță asupra existenței și întinderii dreptului de proprietate și dispune restituirea în natură sau, după caz, acordarea de măsuri reparatorii în condițiile prezentei legi.
După primirea dosarelor, pe baza situației juridice a imobilului pentru care s-a propus acordarea de despăgubiri, Secretariatul C.C.S.D., secretariat asigurat de A.N.R.P., procedează la analizarea dosarelor în privința verificării legalității respingerii cererii de restituire în natură.
Ulterior acestei analize, dosarele în care, în mod întemeiat, cererea de restituire în natură a fost respinsă, vor fi transmise evaluatorului sau societății de evaluatori desemnate în mod aleatoriu de către Comisia Centrală, în vederea întocmirii raportului de evaluare. În baza raportului de evaluare, Comisia Centrală va proceda la emiterea deciziei reprezentând titlul de despăgubire. Ulterior, după emiterea titlurilor de despăgubire aferente, A.N.R.P. va emite, pe baza acestora și a opțiunilor persoanelor îndreptățite, un titlu de conversie și/sau un titlu de plată. Titlul de conversie va fi înaintat Depozitarului Central în termen de 30 de zile calendaristice calculate de la data emiterii, în vederea conversiei în acțiuni, iar titlurile de plată vor fi remise Direcției pentru Acordarea despăgubirilor în Numerar în vederea efectuării operațiunilor de plată.
Soluționarea dosarelor privind acordarea despăgubirilor se face în virtutea declanșării procedurii de acordare a despăgubirilor prevăzută de Titlul VII al Legii nr. 247/2005. Având în vedere și jurisprudența Înaltei Curți de Casație și Justiție (conform Înaltei Curți de Casație și Justiție, Secția de contencios administrativ și fiscal, Decizia nr. 4223/2008, Dosar nr. 2052/33/2007, Ședința publică de la 20 noiembrie 2008) și art. 13 din Titlul VII al Legii nr. 247/2005 conform căruia A.N.R.P. coordonează procesul de acordare a despăgubirilor realizând activitățile prevăzute în acte normative speciale, precum și activitățile necesare implementării legii, incluzând emiterea titlurilor de plată, titlurilor de conversie, realizarea conversiei în acțiuni și achitarea despăgubirilor în numerar, considerăm că aceasta instituție are calitate procesuală pasivă în această speță.
Avocat ANRP
Legea nr. 219 din 29 octombrie 2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România Publicată în: Monitorul Oficial Nr. 1.011 din 30 octombrie 2020 Parlamentul României adoptă prezenta lege. Art. I – Legea nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 278 din 17 mai 2013, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. La articolul 21, alineatul (6) se modifică şi va avea următorul cuprins: “(6) Evaluarea imobilului ce face obiectul deciziei se face prin aplicarea grilei notariale valabile la data intrării în vigoare a Legii nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România, cu modificările şi completările ulterioare, în considerarea caracteristicilor tehnice ale imobilului şi a categoriei de folosinţă la data preluării acestuia. Prin excepţie, în dosarele în care se acordă măsuri compensatorii titularului dreptului de proprietate, fost proprietar sau moştenitorilor legali ori testamentari ai acestuia, iar dreptul de proprietate nu a fost tranzacţionat după preluarea abuzivă de stat a imobilului, evaluarea imobilului ce face obiectul deciziei se face prin utilizarea grilei notariale valabile pentru anul precedent emiterii deciziei de către Comisia Naţională. Evaluarea se exprimă în puncte. Un punct are valoarea de un leu.”
2. La articolul 31, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (3 1 ), cu următorul cuprins: “(3 1 ) Prin excepţie de la prevederile alin. (3), în situaţia în care deţinătorul de puncte este persoană certificată de entităţi desemnate de statul român sau de alte state membre ale Uniunii Europene sau de statul de reşedinţă, ca supravieţuitor al Holocaustului, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor emite un singur titlu de plată.”
3. La articolul 33, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins: “(4) Cererile se analizează în ordinea înregistrării lor la entităţile prevăzute la alin. (1). Prin excepţie, se analizează cu prioritate cererile formulate de persoana certificată de entităţi desemnate de statul român sau de alte state membre ale Uniunii Europene sau de statul de reşedinţă, ca supravieţuitoare ale Holocaustului, aflate în viaţă la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, a prezentei legi.” Art. II – La data intrării în vigoare a prezentei legi se abrogă art. 1 şi 2 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 72/2020 pentru suspendarea aplicării prevederilor art. 21 alin. (6) din Legea nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România şi instituirea unor măsuri tranzitorii, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 412 din 19 mai 2020.
Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților a început emiterea titlurilor de plată pentru anul 2017
În săptămâna 13-17 martie, A.N.R.P. a emis 2.022 titluri de plată, în cuantum de 93.951.135,46 lei, pentru un număr de 4.486 de beneficiari.
Titlurile de plată au fost emise, proporțional, pentru mai multe categorii de despăgubiri, după cum urmează:
- în temeiul art. 31 din Legea nr. 165/2013, pentru prima tranșă aferentă deciziilor de compensare sau de validare parțială emise de Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor;
- în temeiul art. 41 din Legea nr. 165/2013, pentru tranșele I-IV aferente dosarelor de opțiune întocmite în temeiul Legii nr. 247/2005 și cererilor de plată întocmite în temeiul Legii nr. 165/2013;
- în temeiul art. 10 din Legea nr. 164/2014, pentru tranșele I-III aferente deciziilor de validare sau actualizare.
Titlurile de plată se emit fie în ordinea deciziei de validare sau actualizare (3), fie a dosarului de opțiune (2) sau a deciziei de compensare (1), în cazul în care beneficiarii au depus cerere de valorificare a punctelor în numerar.
Reamintim faptul că în anul 2016 A.N.R.P. a emis:
- 13.529 titluri de plată în temeiul Legii nr. 165/2013, în cuantum de 555.325.673 lei;
- 9.545 titluri de plată în temeiul Legii nr. 164/2014, în cuantum de 176.447.320 lei.